Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

The Handmaid's Tale "Η Ιστορία της Πορφυρής Δούλας"

  Καιρό είχε μια σειρά να με συναρπάσει έτσι. Το ''The Handmaid's Tale'' είναι από της καλύτερες σειρές που έχουν βγει φέτος. Είναι συγκλονιστικό, ανατρεπτικό και τρομαχτικό κατά ένα τρόπο.


   Σε ένα διαφορετικό 2017 η γυναίκες έχουν σταματήσει να είναι γόνιμες και τα παιδιά είναι πολύ λίγα, έτσι η κυβέρνηση παίρνει τα μετρά της ή καλύτερα καταρρέει και αναλαβαίνουν οι Γιοι του Ιακώβ, μια φαλλοκρατική αίρεση που εφαρμόζει το νέο καθεστώς, η Δημοκρατία της Γαλαάδης, κινείται γρήγορα για να εδραιώσει τη δύναμή του, συμπεριλαμβάνοντας την προσπέραση όλων των προϋπαρχουσών θρησκευτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του χριστιανισμού, και την αναδιοργάνωση της κοινωνίας με ένα νέο στρατιωτικό.          Ιεραρχικό μοντέλο της Παλαιάς Διαθήκης, θρησκευτικού φανατισμού μεταξύ των νεοσύστατων κοινωνικών τάξεων του. Σε αυτήν την κοινωνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ περιορισμένα και τα δικαιώματα των γυναικών περιορίζονται ακόμη περισσότερο. Για παράδειγμα, απαγορεύεται στις γυναίκες να διαβάζουν και όποιος έχει συλληφθεί σε ομοφυλοφιλικές πράξεις θα κρεμάσει για «Φυλετική Φραγή».


        Οι λίγες γόνιμες γυναίκες που έχουν απομείνει, της μαζεύει η καινούργια κυβέρνηση και της κλείνει σε ειδικά κέντρα ώστε να της εκπαιδεύσουν σωστά, για υπηρέτριες. Με την μονή διάφορα ότι αυτές η υπηρέτριες δεν είναι συνηθισμένες άλλα εργαλεία αναπαραγωγής για τους νέους ηγέτες.       Η μονή τους σωτηρία είναι να καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα και να βρεθούν στον Καναδά άλλα λίγες είναι αυτές που τα κατάφεραν.       Μια φορά το μηνά στην Ιερή Τελετής, που στην ουσία ο αφέντης βίαζε την υπηρέτρια με σκοπό να κάνει παιδί με την γυναικά του. Σε όλο αυτό το εξεφτελιστικό θέαμα παίρνει μέρος και η σύζυγος που βεβαία δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση στον αφέντη του σπιτιού. Την ιστορία μας την διηγείται η υπηρέτρια Offred που την υποδύεται η καταπληκτική Ελίζαμπεθ Μος.   Χάρις αυτόν τον ρόλο απέσπασε το ΕΜΜΥ για τον Καλύτερο Πρωταγωνιστικο Ρόλο σε Δραματική σειρά ενώ η σειρά πήρε το ΕΜΜΥ για την Καλύτερη Δραματική σειρά.

Η σειρά βασίζετε στο μπεστ σέλερ βιβλιο ''The Handmaid's Tale'' που γράφτηκε την Καναδή συγγραφέα Margaret Atwood και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1985. Μέτα την εκλογή του Τραμπ ξανά τυπώθηκε και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, στην Αμερική. Ενώ κατά την μεγάλη Πορεία των Γυναικών (Women's March) στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο παρατηρήθηκαν ουκ ολίγα πλακάτ που αναγνωρίζοντας τις ανατριχιαστικά «ρεαλιστικές» διαστάσεις που έχει λάβει πλέον η επιστημονική φαντασία του βιβλίου, έγραφαν «Κάντε ξανά μυθοπλασία την Μάργκαρετ Άτγουντ» ("Make Margaret Atwood Fiction Again") 
 
Η πρώτη σεζόν έχει ήδη τελειώσει και με ανυπομονησία περιμένουμε, τον Απρίλιο του 2018 την δευτερη σεζόν. Κατά την γνώμη είναι μια σειρά που πρέπει να την δουν όλοι γιατί πότε δεν ξέρεις τι θα γίνει στο μέλλον και αυτό είναι ένα από τα ποιο τρομαχτικά σενάρια ειδικά για της γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger